Activities

Piemonte:
‘aan de voet van de berg’

Piëmont is een regio in het noordwesten van Italië. De hoofdstad is Turijn. De huidige staat Italië is in de 19e eeuw vanuit Piëmont ontstaan.

Alice bel colle

Een must-do! Alice Bel Colle is een klein dorp met slechts een 800 inwoners. Een uitkijkpunt in het dorp (een aantal trappen hoog) biedt je een fantastisch – 360 graden – uitzicht op de omgeving.

lees meer

Je krijgt een goed beeld van het landschap en de vergezichten, die zijn werkelijk adembenemend. Een caffe of cappuccino op het terras onder aan de trappen is een fijne stop; restaurant aanbod is zeer beperkt. Een bezoek aan Alice is goed te combineren met een bezoek aan Nizza Monferrato.

Alba

In Alba, op ongeveer 70 kilometer, is het najaar het ultieme feestseizoen. Hier geniet je van een speciale ezel race, waarin de negen wijken van de stad het tegen elkaar opnemen.

lees meer

In oktober en november (ieder jaar ongeveer in deze periode) geniet je in Alba van mooie rode wijnen als Barolo en Barbaresco en vooral van verse truffels. Tijdens de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba worden er tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met het witte goud in de hoofdrol.

Genua

Op ruim 60 kilometer, de grootste havenstad van het land en daardoor ook een populaire cruisehaven. Het meest gezichtsbepalend voor de stad zijn de zestiende en zeventiende eeuw geweest.

lees meer

De meeste gebouwen en vooral palazzo‘s die nu het gezicht van het centrum grotendeels bepalen, zijn in die periode gebouwd. Palazzo Rosso is één van de bekendste palazzo ‘s die tot de zogenaamde Palazzo dei Rolli behoren, en samen met Le Strade Nuove op de Wereld erfgoedlijst van UNESCO staan.

Markten

Iedere dag is er wel ergens markt! Variërend van de dagelijkse boodschappen tot antiek - en vintagemarkten (‘mercatino’). In Acqui Terme is er markt op dinsdag en vrijdag.

lees meer

De kraampjes staan verspreid in het centrum van de stad. Markt sluit om 12.30 uur (echt!). Ovada heeft markt op woensdag en zaterdag. Deze markt sluit ook om 12.30 uur. Iedere zaterdag is er markt in Turijn (antiek/vintage ‘Ballon’) en iedere tweede zondag is er een ‘Gran Ballon’, de grote broer van de zaterdagmarkt (kleding, textiel, meubels, verlichting, accessoires etc). Op de derde zondag van de maand is er mercatino in Nizza Monferrato, op de vierde zondag van de maand in Asti en Acqui Terme.

Montaldo Bormida

Casa Dormiveglia ligt op 5 rijminuten van Montaldo Bormida – citta della vigna. Het dorp met slechts een kleine 700 inwoners heeft een apotheek, caffe/bar, kleine supermarkt en 3 grotere wijnhuizen:

lees meer

Tre Castelli, Marengo en Ca del Bric. Van de laatste 2 hebben wij ook onze wijnen. Bij Ca del Bric zijn wijnproeverijen te boeken; Beppe (Guiseppe!) praat je (ook in het Engels) bij over zijn passie – het maken van biologische wijn. Ook verzorgt Ca del Bric yoga-sessies tussen de wijnranken en fietsroutes in de (wijn-)omgeving; ook hier staat de druif/ de wijn centraal!

Neive

Tussen de bekende plaatsen Alba, Asti en Barbaresco vind je het kleine dorpje Neive. Gelegen in Le Langhe staat het dorp bekend om haar heerlijke wijn en staat het op de lijst van mooiste borghi van Italië.

lees meer

En dat is niet voor niets! Het historische centrum van Neive heeft haar middeleeuwse structuur behouden, maar van het grote kasteel dat hier ooit stond is enkel nog één toren over. Neive heeft de pech gehad dat het precies tussen Asti en Alba ligt. Deze twee steden hebben in het verleden veel gestreden - waar ook Neive onder te lijden heeft gehad. Toch voelt het in Neive nog wel alsof de tijd hier heeft stil gestaan. De smalle geplaveide straatjes leiden je naar de hoogste plek van het dorp waar je het symbool van Neive vindt: de campanile (klokkentoren). Vanaf hier heb je een uitzicht op de terracotta dakpannen van de inwoners van Neive en ook over de vele wijnvelden in de omgeving. Je vindt hier een aantal leuke restaurantjes waar je lokale specialiteiten kunt proeven. Zo kun je hier de Piemontese specialiteit bagna cuada (knoflook-ansjovis soep) of lintpasta (Tajarin) met truffel proeven. Ook zijn er in Neive en haar omgeving tal wijnproducenten te vinden.

Nizza Monferatto

Op ruim 30 kilometer van Casa Dormiveglia ligt in de provincie Asti nog een authentieke kleine stad, Nizza Monferrato. Te midden van heel, heel veel wijn. Het stad(-je) met ruim 10.000 inwoners heeft een sfeervolle binnenstad.

lees meer

Het stadje heeft een divers winkelaanbod en relatief veel restaurants waar je heerlijk kunt eten. Rijd je vanuit Acqui Terme via Alice bel Colle naar Nizza dan volg je een prachtige route. Naarmate je dichter in de buurt van Nizza komt, valt het grote aanbod aan wijnhuizen (en –proeverijen) op! Mercatino (antiek-, rommel-, vintage markt) is op de derde zondag van de maand.

Ovada

Zeer authentiek stad(-je) met ruim 11.000 – relatief jonge - inwoners op ongeveer 20 (rij-)minuten afstand van Casa Dormiveglia; ook een prachtige route ernaar toe (welke aanrijroute je ook neemt!).

lees meer

Echt Italiaans met relatief groot aanbod aan restaurants, bars en ijssalons (ja het echte Italiaanse!). Markten zijn er op woensdag- en zaterdagochtend tot 12.30 uur: huishoudelijke artikelen, kleding, planten (zaden) en groente en fruit (op zaterdag ook een aanbod bio-producten) en een aantal keer per jaar een mercatino (antiekmarkt). De markt verspreidt zich over het gehele centrum van Ovada.

Savona

Een van de kustplaatsen aan de Ligurische Riviera. De stad was heel vroeger een grote concurrent van Genua, nu nog steeds een belangrijke goederenhaven voor Italie. Ook vertrekt de boot naar Corsica vanuit Savona. Fijne restaurants rond de haven, naast de zand- en kiezelstranden - een kleurrijke stad aan zee!

Trisobbio

Prachtig kasteelstadje op 10 minuten rij-afstand van Casa Dormiveglia. Doordat Trisobbio wat hoger ligt zijn er prachtige vergezichten. die vanaf het uitkijkpunt bij helder weer prachtig zijn.

lees meer

Met namen de west-kant is spectaculair: Monviso, Monte Bianco en Monte Rosso zijn dan zichtbaar, evenals de dorpen en steden in de omgeving. Flinterdunne pizza’s (‘striata’ = gestreken) bij de plaatselijke pizzeria zijn een aanrader! Een buitenzwembad en de start van verschillende wandelroutes (‘percorso verde’).